Rød hindbærkerneolie // Naturlig solbeskyttelse.

 

Det skal handle om det flydende guld:

Koldpresset, rød hindbærkerneolie.

Hvis du som jeg færdes på økologiske- og naturlige fora rundt omkring det store wide web, så er du sikkert også faldet over folks personlige anbefalinger af naturlige solfaktorer. Og på godt og ondt er der mange delte meninger om disse og evidensen deraf. Det vil jeg komme nærmere ind på..

Men, nu har jeg selv brugt rød hindbærkerneolie i et par år, og min erfaring er at det beskytter mod solen. Jeg har ikke oplevet at blive solbrændt mens jeg har haft olien på og jeg er vist en hudtype 3. Det har min søn på 2 år heller ikke. Det kræver – ligesom med almindelig solcreme – at man påfører olie igen efter nogle timer, og taget sine forbehold ift at opholde sig i solen.. men det dækker fint for os. Så herhjemme: Godkendt!

Vi skal også lige se nærmere på et studie omkring rød hindbærkerolie. Studiet i sig selv handler ikke om oliens solbeskyttelsesfaktorer, men om olien generelt. Det fine ved dette studie er, at de har fundet af egenskaberne ved rød hindbærkerneolie.. Også for vores hud.

“Hindbærkerneolie kan således fungere som et bredspektret UV-beskyttende middel og beskytte både UV-A, en eksogen oprindelse af oxiderende stress på huden og UV-B. Den optiske transmission af hindbærkerneolie, især i UV-området (290 ± 400 nm), var sammenlignelig med den for titandioxidpræparater med solbeskyttelsesfaktor for UV-B (SPF) og beskyttelsesfaktor for UV-A (PFA) -værdier mellem 28 ± 50 og 6,75 ± 7,5 (Kobo Products Inc., South Plain®eld, NJ).”

Det betyder egentlig at det er bevist at olien beskytter mod UV-B på en værdi mellem 28-50. 

Og det beskytter mod UV-A på en værdi mellem 6.75-7.5.


Hvad er forskellen på UV-A, UV-B og -C?

UV-stråler er ultraviolette stråler fra solen, som vi ikke kan se. Det handler om “bølger” og hvilke bølger der rammer os hernede på jorden. UV-C bliver taget af ozonlaget, mens lidt UV-B stråler (ca. 5%) og UV-A-stråler (ca. 95%) uhindret rammer os hernede på landjorden og trænger gennem vores hud. Særligt UV-A-strålerne kan vi ikke undgå og findes selv på en overskyet dag.

Kort og godt: Forskellen på de to slags stråler er:

UV-A: Er de bølger der trænger helt ned i læderhuden og foresager rynker, lader huden miste elsaticiteten og kan foresage soleksem, kløe, og pigmentforandringer. Og hudkræft.

UV-B: Trænger ned i overhuden og foresager forbrændninger og farver huden. Kan foresage allergiske reaktioner, forbrændninger.. og hudkræft.

Derfor: Beskyt altid huden mod solen stråler!

Men hvad betyder denne beskyttelse så? 

Den røde hindbærkerneolie har en god beskyttelsesfaktor mod UV-B, men det er ikke de stråler vi udsættes mest for, mens den derimod har en lav beskyttelse mod UV-A strålerne, som vi udsættes markant mere for.

Sammenlignet med kokosolie har den en solfaktor på omkring 7, og det er kun mod UV-B


Hvad er fordelene ved olien?

Den er stærkt fugtgivende og blødgørende.

Olien beskytter mod både UVA- og UVB-stråler, som den eneste olie:

Har en  UV-B solfaktor mellem 28-50. Det er den højeste målt af naturlige olier, og kan derfor sammenlignes med syntetiske solfiltre.

Har en UV-A Solfaktor på omkring 7.

Olien indeholder store mængder af alfa- og gamma tocopheroler (E-vitamin), polyphenoler og vitamin C. Den er også rig på A-vitamin og indeholder op til 83% omega-3 og omega-6 fedtsyrer:

Indeholder vitamin E:

E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og potent antioxidant, der beskytter celler mod skade på frie radikaler. Frie radikaler påvirker hudcellerne ved at forårsage rynker, tab af elasticitet og alder pletter. E-vitamin beskytter derfor huden mod disse almindelige tegn på aldring.

Polyfenoler:
Polyfenoler er potente antioxidanter. Du har måske hørt om disse før, da grøn te, rødvin og oliven også er rige på polyphenoler; en af ​​hovedårsagerne til at de er så sunde! Undersøgelser har vist, at polyfenoler, når de påføres huden, beskytter huden mod ultraviolet stråling og forbedrer hudcellens regenerering, forbedrer tonen og elasticiteten i huden.

Essentielle fedtsyrer:
Rød hindbærkerneolie indeholder 83% essentielle fedtsyrer. Ifølge Naturopathica,
“Essentielle fedtsyrer er nødvendige for en ordentlig hudfunktion … Forøgelse af niveauerne, af vigtige essentielle fedtsyrer, øger cellemembranens fluiditet, forbedrer barrierefunktionen og reparerer, reducerer trans-epidermal vandtab, forbedrer fugtigheden, cellesignalering, celleimmunitet og antiinflammatorisk aktivitet.”

Man kan antage at det er det gode indhold i olien, der gør den så god for huden, ud over den naturlige solbeskyttelse. Vi burde faktisk bruge olien meget mere på vores hud eller i vores produkter, for de gode egenskaber. 🙂

Er der ulemper?

Hvis du har en sart hudtype og/eller befinder dig i stærk sol, så er denne olie muligvis ikke kraftig nok beskyttelse for dig.

Jeg synes desuden det er lidt misvisende at sælge olien på at den har en SPF på 28-50, når det ikke er de stråler vi udsættes mest for. Tværtimod svarer SPF måske mere til 7. Det gode er dog at olien beskytter mod både UV-A og UV-B. 

Du kan evt blande olien med tiosol, som sikrer en høj solbeskyttelse. Der er tilmed et lille skema på siden, så du kan regne ud hvor mange ml du skal bruge for, pr. SPF, pr. ml olie du tilsætter det.

Hvis du skal opholde dig i mange timer, på stranden, i stærk sol, eller i længere perioder i sommervejr, så ville jeg ikke tøve med at tilsætte tiosol, for bedre beskyttelse, især når det handler om børn. Men til hverdagsbrug, med få timer i solen, så fungerer den altså fint herhjemme. 


Hvilken hudtype er du?

Mennesker kan inddeles i ‘hudtyper’ efter deres reaktion på solen. Hvis du vil kende din hudtype, skal du vælge det af de nedenstående udsagn, som passer bedst på dig:

 • Hudtype 1. Jeg bliver altid solskoldet og bliver aldrig brun.
 • Hudtype 2. Jeg har en øm solskoldning efter et døgn, når jeg har fået en times sol første gang om foråret. Jeg er let brun efter syv dage.
 • Hudtype 3. Jeg har en let øm solskoldning efter et døgn, når jeg har fået en times sol første gang om foråret. Jeg er moderat brun efter syv dage.
 • Hudtype 4. Jeg bliver aldrig solskoldet af en enkelt times sol, og jeg er godt eller meget brun efter syv dage.
 • Hudtype 5. Jeg har en mørke brun hud og bliver aldrig solskoldet og altid brun.
 • Hudtype 6. Jeg har sort hud og bliver aldrig skoldet.

Solen og din hudtype.

 • Hvis du har hudtype 1 er valget klart: Undgå helt solen og solariet, dæk din hud med tøj, og solcreme med mellem beskyttelse (faktor 15-25). Du kan ikke blive brun og pådrager dig kun skader i huden, som senere i livet kan udvikle sig til kræft i huden. Glæd dig i stedet over din fine hud, som ikke bliver for tidligt rynket og ældet.
 • Hvis du er hudtype 2 , skal du passe meget på og bør egentlig ikke forsøge at blive brun hverken i solen eller solariet. Du risikerer at pådrage dig hudskader, der kan udvikle sig til kræft senere i livet. Hvis du ikke kan lade være at gå i solen, skal du dække din hud med tøj og bruge rigeligt med solcreme med ”mellem beskyttelse” (faktor 15-25) der, hvor tøjet ikke dækker det meste af sæsonen.
 • Hvis din hudtype er som hudtype 3 : Du bør bruge en høj solfaktor i en til to ugers tid og derefter vælge en lavere faktor, dog mindst faktor otte. Du risikerer at udvikle hudkræft, hvis du ikke soler dig med omtanke.
 • Har du hudtype 4-6 skal du stadig have omtanke i solen. Din risiko for at udvikle kræft i huden er mindre end for hudtype 1-3, men du udvikler lige så mange af de øvrige skader og rynker, som folk med andre hudtyper. 

Gode råd i solen:

 • Din hud danner d-vitamin i solen, som også hjælper mod solens stråler. Da de fleste danskere ikke har særlig høj d-vitamin i kroppen, er de ofte mere udsatte først på sommeren. Sørg evt for at du har et fint niveau af d-vitammin.
 • Brug gerne tøj eller hat, for at beskytte ekstra mod solen.
 • Undgå for meget sol mellem klokken 12-15, da solen er stærkest der.

Hvis du vil have en fuldstændig kemisk-sammensætningsvis, udpenslet artikel omkring olien, så læs her (engelsk).

Hvis du vil læse om olier i kosmetik, så læs her (engelsk).

Hudtyper fra netdoktor.

Jeg tror olien, i den variant jeg har, er udgået fra den engelske side jeg bestilte fra i sin tid. Men den kan købes (lidt dyrere) gennem CremeCompagniet her.