Nordisk havtornkage med marcipan

 

Denne nemme kage, kræver ikke særlig mange ingredienser eller tid. Opskriften rækker kun lige til små 4 kager, og er nem at lave aftenen inden – selvom du er tudsetræt – men får gæster til formiddag næste dag. 

OBS: Kagen her er en riiiimelig tung kage. 

Opskriften kan nemt varieres og havtorn kan sagtens erstattes med citron eller appelsin. Bare husk at det er syren der får bagepulveret til at reagere. Hvis du vil have til en hel kageform, så gang opskriften op. (Det tør jeg ikke love bliver godt)

Det mest fantastiske ved denne kage, er netop indholdet af havtorn. Det er en overset frisk, næromliggende råvare, vi kan finde ude ved de danske kyster i sensommeren.. Bærrene indeholder A-, B-, (rigtig meget!) C- og E-vitaminer, antioxidanter, omega-7 fedtsyrer og kostfibre.


Jeg valgte selv at bage denne kage netop sådan én aften, hvor jeg var tudsetræt at se på; efter en hæsblæsende dag, hvor vores søn ikke lige var på dupperne og derfor ekstra krævende, både fysisk og mentalt. Næste dag ville vi få nogle venner på besøg, hvor vi mødre kunne sniksnakke, mens vores børn legede sammen.
Jeg har længe haft lyst til noget sødt, men virkelig ikke haft overskuddet til andet end at åbne en pakke pindis (i døgnet), nede fra nærmeste Netto, så nu var det altså tid til noget godt hjemmebag.


½ dl smagsneutral olie

¾ dl rørsukker

1 måleske loppefrøskaller + 2 spsk (kogende) vand

(blandes først i sidste sekund, ellers bliver det for fast)

50 g revet marcipan

1 dl hvedemel

1 tsk. bagepulver

Cirka 4-5 spsk havtornsaft (usødet saft af bær, evt fra frost)

Glasur:

3 dl flormelis

Saft fra ca. ½ dl havtorn

ca. 1-2 spsk. kogende vand, eller så det passer.

1: Klargør havtorn, ved at bringe 1 dl bær og 1/2 dl vand i kog, det skal lige nå at simre lidt, derefter sier du kernerne og frugtkødet fra, men husk endelig at presse al saft med ud. 1A: Del portionen op i 2: en til kagen og en til glasur.

2: Forvarm ovnen på 170 grader varmluft.

3: Dej: Rør olie og sukker sammen. Tilsæt loppefrøskallerne og marcipanen, og rør til en ensartet masse. Bland bagepulver og hvedemel i dejen og tilsæt så havtornsaft. Det hele blandes godt til en lidt tung dej

4: Dejen fordeles i 4 små forme, eller store muffinsforme.

5: Bag: Kagerne bages i 15min ved 170 grader varmluft, i midten af ovnen. 5A: Afkøles på en rist.

6: Glasur: Bland havtornsaft, flormelis og kogende vand sammen til en tyk glasur. 6A: Glasuren fordeles på de afkølede kager.

Velbekomme.