Vi kan hurtigt blive enige om at det er en jungle at finde de bedste, pris- og børnevenlige produkter til babyen og mor, hvis man vil være dækket godt ind til enhver nødtsituation, men stadig uden at have en overflod af ting, samtidig med at man gerne vil undgå overflødig kemi. Det ér svært. Det er bestemt også svært, fordi alle mennesker du kender ønsker én det bedste, og alle har forskellig erfaring, råd og ikke mindst, forskellige børn.
♥
Nr. 1: Forstå din baby med hemmeligt babysprog.
Pricilla Dunstan er en mor, som har god hukommelse. Hun genkendte sin babys lyde og registrerede hurtigt om der var sammenhæng mellem lyde og reaktion; og det var der! Hendes observation, kan vi andre nu drage nytte af og afkode vores babyers gråd hurtigere end ellers. Det kan være lidt svært at høre forskel på de få lyde hun nævner, men jo mere øvelse, jo hurtigere kan du afklare problemet.
Det går ganske enkelt ud på at forstå 5 babylyde (video eng.):
Neh
Owh
Heh
Eair
Eh
Det var mest mig i forholdet, der havde ører for babylydene og i de fleste tilfælde er spædbarnet sultent, men det sjove er når man pludselig kan se sammenhængen mellem lydene og problemet. Metoden kan bruges de første mange uger, hvis ikke måneder, men i takt med baby udvikler sig, så gør “sproget” også.
Nr. 2: Vikler.
Som nybagt forældre, ved man, hvor vigtigt det er at have baby tæt på kroppen hele tiden. Det skaber nærvær, tryghed for baby og frie arme for mor/far at bruge en vikle.
At vikle kan være lidt af en videnskab, hvis man aldrig har set nogen gøre det før, eller selv har kendskab med det. Det kan dog læres lynhurtigt og endda gennem youtube (jeg kan anbefale brugeren: WrapYouInLove). Man behøver ikke kunne alle mulige bindinger, have smarte vikler, ringe, covers osv., men det vigtigste er at finde en vikle som opfylder dine krav. Du kan endda selv sy én. Og hvis ikke du vil vikle, så findes der også bæreseler… Hvis du vælger at bruge en bæresele, så sørg for at finde en der støtter barnet og dig ergonomisk korrekt. Det gør babybjørn eksempelvis ikke, og det er bl.a. én af grundene til at du kan få kastet dem næsten-gratis i nakken på enhver salgsside. Jeg kan heller ikke anbefale at bære dit barn udad, selvom flere producenter af bæreseler mener man kan gøre det til barnets fordel. Det er en dårlig position for barnets ryg, men det stimuleres også hurtigt af alt for mange indtryk.
Der findes flere forskellige slags vikler:
SV - Strækvikle
I vores første SV – Mama’s life-vikle.
Børn båret i SV må kun bæres i front og aldrig på ryggen. Husk at strækvikler mister effekt med tiden og det er ikke altid godt at arve en gammel sag. Husk lige at vurdere strækket i din SV. Jeg startede selv med en strækvikle og brugte den ind til vores søn vejede 6 kg. Derefter skiftede vi til en:
HV - Hybridvikle
Fastvikle

FV – En Risaroo Tetris Ink.
Du kan pimpe din vikle op med en ring eller flere, og der findes SÅ mange bindinger for hver størrelse vikle du har. Lige pludselig har man begivet sig ind i en verden af vikler, og det er bare med at finde sin yndlings af forskellige mønstre og blends (tekstilblanding). FV har den fordel at de bliver bedre, jo mere brugte de er modsat SV. Så her kan du med fordel købe en brugt, men du skal så også lige være opmærksom på at prisen på FV normalvis ikke dykker, selvom den er brugt. De holder gerne deres nypris og kan til tider blive dyrere, alt efter hvor sjældne de er.
Ringslynge
MT - Mei-tai
MT – Med i køkkenet på mors ryg.
Det er især også smart hvis far gerne vil bære, men ikke helt kan gennemskue en vikle. En MT kan fåes ret billigt og i forskellige størrelser, kvaliteter og designs. Vi har selv været glad for vores da vores søn blev større og vi var på tur. Vores var desuden meget billig, så det gjorde ingenting, hvis den blev beskidt.
Andre vikler og bæreredskaber
+ At vikle sit barn kræver nogle forholdsregler, for sikkerhedens skyld. Du skal altid sørge for barnet kan få luft, at barnet har en let C-formet ryg, at det er støttet fra knæhase til knæhase, at det er støttet i nakken hvis ikke baby selv kan holde dette, at du binder dobbeltknude, at baby ikke har heldragt med fødder i osv. Men mere om dét kan du finde på de enkelte instrukser.
+ Vil du vide mere? Der findes grupper på facebook, som både hyggesnakker og råder andre i vikleriernes verden. I Slyngegalleriet kan du se andre mødre vikle børn og babyer, få gode råd og vejledning og blive inspireret af de mange flotte bindinger og vikler. I gruppen SlyngeSkolen Second Hand Slynger og andre ergonomiske bæreredskaber kan du nemt finde en vikle privat, der sælges vikler i alle prisklasser og kvaliteter. Sidst men ikke mindst, så tjek dba eller app’en Reshopper, hvor du hurtigt kan se om der er nogle bæreredskaber indenfor en rimelig radius af dig selv.
Nr. 3: Alle småbørnfamiliers musthave: Reshopper.

RS købt på Reshopper, da vi var på landet uden en vikle. Den reddede vores dage.
Reshopper er en app, der hurtigt fortæller dig hvad der forhandles i dit nærområde. Det er nemt at indstille efter størrelse, mærker, legetøj, udstyr o.lign.. Overblikket er godt og kontakten er ligetil. Vi brugte især reshopper da vi var på jagt efter ting til vores ufødte dreng og i de første måneder af hans liv. Nyfødte når jo nærmest kun lige i tøjet, før de er vokset ud af det igen, og derfor kan det med fordel sælges igen, så andre kan drage nytte af det. Jeg ved godt at mange forældre er en anelse bakterieforskrækkede og frygter deres baby skal rammes af sygdom eller andet. En del synes måske at deres baby fortjener nyt og smart tøj, men lad mig vende den om: fortjener din baby ikke et bedre miljø? Jo! Og så er genbrug altså genialt og nødvendigt. Let’s face it: der er intet galt i genbrug. Tøjet kan vaskes og renses. Det er ikke værre end at prøve tøj i buikken eller låne noget af en kammerat. Jeg kan kun anbefale genbrug til børn og familien.. Og når de bliver ældre, har de måske også bedre forståelse for at alting ikke behøver være nyt. Jeg har selv været nødt til at lave dén holdningsændring, fordi jeg er vokset op med at vi da “bare” køber noget nyt. Dén går altså ikke længere, med den overflod det har skabt. Nej, ser du, genbrug er vejen frem og her Reshopper kan hjælpe dig rigtig godt på vej.
Nr. 4: Kokosolie – økologisk og koldpresset.
Kokosolie er simpelthen en gave for småbørnsfamilien. Ingen parabener, ingen parfume, ingen tilsat kemi, kriteriet er at det er økologisk og koldpresset. Olien er svampe- og bakteriehæmmende ud over sine ernæringsmæssige plusser, og det betyder at det er genialt til røde numser, tør skalp og arp, i badevandet, til massage, mod mavekneb/afføringsproblemer, i morgengrøden, som børnevenlig tandpasta og tusind andre ting. Jeg ved ikke, hvad vi ikke har brugt det til.. Og mor kan bruge det som makeupfjerner, på ømme ammebabser, tandpasta, til tørre hårspidser, som creme osv. Jeg har altid en lille bøtte med i tasken, når vi er på tur. Selv klapvognens hjul er blevet smurt med det!
(Hvis du har en nyfødt har du sikkert hørt ad omveje at nogle babyer får ondt i maven af kokosolien i d-vitamindråberne, men det er ikke “samme slags” kokosolie. Normalvis så er kokosolies smeltepunkt på 24 gr, og den olie i d-vitamindråberne er behandlet således at den ikke størkner og det er muligvis derfor nogle babyer reagerer på den behandlede kokosolie. Du kan trygt bruge almindelig kokosolie til din baby, men se det gerne an.)
Nr. 5: Slyngevugge.
Natures sway som er producenten bag slyngevuggen, garanterer 100% søvngaranti eller pengene tilbage, hvis ikke du er fuldt tilfreds! Og det gør de med god grund, for rigtig mange babyer falder til ro, når de lægger i vuggen. Den vugger op og ned og simulerer lidt den samme følelse, som da baby var i maven. På en eller anden måde er det mere beroligende end at blive gynget fra side til side og det kan mærkes. Vores baby lå i vuggen fra han var 1 uge gammel og det var en succes fra start, for han faldt fuldkommen til ro og kunne sove længere end han kunne ved at ligge i sengen. Vuggen fylder ingenting og kan nemt tages med på tur. Den kan hænges op hvor som helst, ude som inde, og der kan købes vedhæng til at hænge den op på dørkarme eller et stativ, endda på et træ. Ta’ et kig på Sneglehusets side som forhandler slyngevuggen. Alternativt kan du sy en selv, eller købe en hjemmesyet. Det vigtigste er at den er sikker, vuggende, og har den smygende effekt vuggen har. Der er en DIY på slyngevuggen her og her. og her. (Jeg har ikke selv prøvet dem af, men Natures Sway-vuggen kan jeg virkelig anbefale)
Nr. 6: BLW – Baby lead weaning.
Når baby er omkring 6 mdr gammel er tarmsystemet klar til at få fast føde.
Ved babystyret spisning, spiser barnet selv og man går altså udenom at servere babygrød og -mos. På den måde lærer barnet at mærke efter teksturer, smage og skulle blive mindre kræsent (fordi alting ikke er blendet til ukendelighed først og derfra skal lære hvad almindelig mad er). De lærer at mærke efter hvor sultne de reelt er (fordi de ikke bliver fodret med en ske, på en andens opfordring), og de sanser den normale aftensmad som hele familien spiser fra start. Der er tre kriterier for at du må gå igang med BLW:
- Barnet skal kunne sidde selv uden støtte.
- Barnet skal selv kunne samle maden op fra tallerknen.
- Barnet bestemmer selv hvor meget det til spise.
Når baby er færdig med at spise, så supplerer man med amning eller mme, så h*n selvfølgelig ikke går og er sultent. Jeg synes denne metode er rigtig god, sanselig og en metode at få barnet til at mærke efter sine egne sultbehov og madlyster.
Jeg ved godt at det er nyt og spændende når baby begynder at gumle på alt, men det er naturligt og ikke nødvendigvis fordi hele “systemet” er klar til at skulle fordøje maden. Det er bl.a. også derfor mange starter med at give grød ved de 4 mdr, for at få barnet til at blive mere mæt, sove længere eller virke mere tilfreds.. Ofte er det dog fordi baby bliver “slået ud” af at kroppen bruger så meget energi på at fordøje maden. Du kan læse meget mere om BLW på Lunas side her uanset om du lever plantebaseret eller ej. Vil du vide mere mere om plantebaseret kost til babyer, så har vegetarforeningen en fin forklarende folder.
+ Hvis din barn virker virkelig sultent, så prøv evt at lave vælling af din mm/mme, eller start langsomt op med en tynd grød om morgenen. Sådan startede vi selv ved 5.5 mdr, fordi vores søn konstant ville ammes og virkede meget sulten. Det er selvfølgelig en vurderingssag.
Nr. 7: Vores “larmefår” – Hvid støj & meditationsmusik.
Hjemme hos os har vi en lille maskine der kan afspille 4-5 forskellige hvid støj-lyde, som gør at baby meget hurtigere falder til ro og i søvn. (Den virker også på voksne – det ér prøvet!). Babyer er vant til en høj rumlen inde fra mors mave, med hjertebanken og støj og det er lidt samme princip hvid støj går ud på. Der er ikke så meget at sige om det end at det virker for os og det virker rigtig godt! Det var en “sjov” lille, desperat ting vi anskaffede fordi det til tider var svært at få vores søn til at sove, og hvis han sov, så sov han ikke særlig længe ad gangen. Det var selvfølgelig bare en fase.. Men vi bruger stadig “larmefåret” den dag i dag, barn som voksen, her 1.5år efter. Vores lyd-monitor er fra Cloud-b, og er købt på reshopper. 😉
Man kan også bruge meditationsmusik, som næsten fungerer på samme måde. Jeg har selv brugt det afspillet fra youtube på en mobil, i nødstilfælde hvor vi ikke havde larmefåret med, og vores søn ikke kunne finde ro.
Nr. 8 Kosttilskud & Probiotika, + + +
Tarmbakterier og velfærd hænger unægteligt sammen. Sund tarm = sund krop = sundt sind.
(Jeg kan i øvrigt anbefale bogen “Tarme med charme“.)
Små børn som bliver ammet, har som sådan ikke brug for tilskud de første måneder, ud over d-vitamin. Men når den første tid er ovre og som månederne går, så er næringen i modermælken ikke tilstrækkelig på alle punkter. Det betyder bl.a. at du fortsat skal have fokus på d-vitaminer og også b12 (hvis du lever plantebaseret, selvom det ikke er en garanti at have nok b12 som altspisende). Det er overhovedet ikke svært at få dækket sine behov, selvom man er en baby og ikke spiser tabletter. Der findes nogle gode spray-former, som er super babyegnede. Jeg har linket til de to vi selv har brugt, men der findes flere på markedet og begge kan købes i helsekosten eller i matas. Særligt B-12 sprayen var vores søn vild med pga. smagen. Den kunne snildt redde en skiftning, hvis han fik lov at få et spray at gumle på. Og D-vitaminsprayen indeholder D3 og ikke D2, hvilket er den optimale, naturlige D-vitaminform der er. Jeg kan anbefale begge to.
En anden ting er at styrke babys tarmflora og det kan let gøres ved at give probiotika. Helt små babyer må få BioGaia dråber fra 2 uger og op, mens man skal vente lidt længere med andre probiotika, da de er lidt hårdere for maven at vænne sig til. Vi begyndte selv på dråberne da vores søn var omkring 3 mdr og konstant rømmede sig og havde mavebesvær. Dråberne hjalp ham med at komme af med det og gav ham mere ro på igen. Det var samme periode hvor jeg stoppede med gluten, hvilken hjalp ham en del. (Endnu en fase (og han er okay med gluten igen)). Men føl dig frem og se hvordan din baby har det i maven, måske klarer h*n sig fint uden.
+ Jeg kan også anbefale aftamed til når tænderne begynder at komme frem og gør ondt.
+ (Øko rør)sukkervand virker beroligende og smertelindrende, når de er så små. Det kan også sætte gang i maven. 1tsk sukker til 1dl kogt vand er rigeligt. Lad baby starte med en spsk og se det an. Det er egentlig nok mit bedste tip til dato. Sukkervand, sukkervand og atter sukkervand… Det kan virkelig lindre og så undgår man panodil i mange tilfælde. 🙂 Bare ærgreligt at effekten går af med alderen og forvandles til en ren og skær snack. 😉
+ Omega-3; Når baby alligevel skal til at have mad, så kan jeg i dén grad anbefale algeolie, som på vegetabilsk vis indeholder både EPA og DHA-fedtsyrer. Klinisk diætist Maria Felding har skrevet en smule om omega-3 her under Myte nr. 3.
Hun skriver bl.a.: “Det der med at spise fisk for omega 3, er altså ligesom at lyse med en lommelygte i mørket, du ser kun der hvor lyset rammer. Hvis du nu tænder lyset i lokalet, kan du se alt det andet skidt – alt det du gerne vil undgå.” Og netop derfor, kan jeg kun anbefale algeolie over fiskeolie – især til babyer.
Nr. 9: Dyner og madrasser i naturmaterialet kapok.
Kapok er naturfibre der fungerer som uld; det er selvrensende, varmeregulerende, uden kemi, rent og allergivenligt. Men det er uden dyreudnyttelse og så er det naturligt. Co2-neutralt og kræver ikke nedlægning af skov. Der kan ikke leve støvmider i fibrene og materialet absorberer heller ikke fugt. Det er altså perfekt for babyer.
Vi har selv både lift- og sengemadrasser, ammepude og dyner i kapok til vores søn, og vil også gerne selv have dyner i materialet, for det ér super lækkert at sove med. (Hvem har ikke faldet i søvn med en babydyne? 🙂 )
Man skal måske lige vænne sig til lugten af kapok/hø, når først man pakker sin dyne ud, men det aftager igen. Specielt madrasserne skal vendes engang imellem, for ikke at barnet former det, men det er en bagatel.
Nr. 10. Lær at sy, strikke eller hækle.
Jeg skal slet ikke lyde for smart ved at nævne disse tre ting. Jeg kan sagtens sy, og til nøds hækle en suttesnor, og ja strik forstår jeg meget lidt af. MEN det er virkelig en fordel at kunne sy babytøj, en babynest, nyt voksiposebetræk, sengetøj, en ringslynge, lappe et hul eller måske selv sy fastelavnstøjet. Og dertil kommer alt det man kan hækle eller strikke. Jeg kender en del der først lærte at sy/strikke/hækle da de var gravide, så det er aldrig for sent, plus det er superhyggeligt at sidde med. Jeg husker stadig tilbage på da jeg var gravid og syede en babynest eller et par babysko. Spændingen og forventningerne om hvordan ens baby er og ser ud, samt at man snart er mor og en familie, er fantastisk.
1: Babynest i babyfløjl, farvet i batik. 2: Ammepude med fyld af kapok. 3: Betræk til voksipose, med regntøjstof yderst og sele indeni. 4: Babynest og hjemmelavet uro.
+ Nr. 11 – Alt det løse.
Det er svært at afgrænse listen til kun 10 ting, og det er det fordi, der simpelthen har været så mange ting gennem tiden vi har været rigtig glade for. Numsecremen fra weleda, månedsbilleder (og et godt kamera), babybog, nighty night-sprayen for bedre søvn, hi-tech babyalarmer, olivy er perfekt på tur, app’en vidunderlige uger, kan give ro i sjælen og forudse tigerspring, naturgummisutter, grødposer der kan genbruges er GULD værd, vores baby jogger city elite, en babynest, voksipose, Christiania ladcykel, osv., det er rigtig mange ting jeg nævner, intet af det var strengt nødvendigt, men det var en stor hjælp. Stofble-bleer var også på min liste over ting vi skulle igang med, men vi kom aldrig rigtig igang, desværre. Men jeg vil opfordre andre til det, både for babys numses skyld, men også miljøet. Linket er til Ko & Ko, der kan hjælpe dig godt på vej til en pakkeløsning, også hvis du gerne vil undgå uld. (De kan også sys selv! Kæmpe plus.)
Men alt i alt, så må (langtids)amning, nærhed og samsovning stå på min absolut nr. 1 af alt! Og jeg er ikke engang en iFavnsk forældre, men jeg kan godt li’ metoden bag. Jeg synes det giver så meget igen og selvom det har været pisse hårdt til tider, så har det altid været dét værd at sætte mig i børnehøjde og prøve at forstå mit barns behov og ikke mine egne, for det er vitterligt to meget forskellige verdener. Jeg forstår godt at amningen ikke altid lykkes og/eller at man fungerer som familie med samsovning, men giv det da et forsøg, uden at det tærer på livskvaliteten. 🙂 Og så vil jeg sige: “Det er bare en fase” – nyd det på godt og ondt og hold sammen som familie. Det kan virkelig slide på forholdet at være i søvnunderskud, samt have en grædende baby og man ikke aner hvad man skal stille op. Kys, kram og husk hinanden. Bare vent, det bliver bedre. Meget bedre.
♠
Jeg håber du kan bruge nogle af mine råd, for livet med en baby. Jeg vil også komme op med en lille liste, med gode ting, for livet med små toddlers, altså børn over 1år.
Puk
Hej!
Tak for en spændende og uddybet liste 🙂 Jeg fik meget ud af det hele!
Jeg er i tvivl om det med samsovning. Hvordan har I gjort, og hvorfor?
Og hvor længe ammede du?
Det er rart at få nogle forskellige input 🙂
Malene Mygind
Tak for en dejlig post <3
foranderligt
Hej Malene.
Selv tak, skal du have. 🙂 Er glad hvis det kan bruges!
Håber i har det godt.