Kakaoboller med rosiner

 
Kakaoboller anede jeg ikke eksisterede før jeg en dag havde forvildet mig ned på et bageri, hvor jeg egentlig var på jagt efter veganske wienerbrød, men lige manglede noget vores søn kunne få. Egentlig var de kategoriseret som kaffeboller, men de faldt i virkelig god jord hos både ham og mig! Siden da har jeg selv ville lave nogle, som var børnevenlige, nemme at lave og så egner de sig også super godt som en snack på vejen. De er er et frisk pust på fødselsdagsbordet eller en hyggebolle til en tegnefilm. Jeg har brugt sukker i mine, primært fordi at gær skal have noget at leve af (så er 1 tsk nok), men denne opskrift er sødet med hele 2 spsk. Det kan man jo tilpasse som man vil, men tænk lige på gæret også. Om ikke andet kan man bruge uraffineret kokossukker i stedet for rørsukker. Her er de i hvert fald et – nemt – hit!

Ca. 9 stk
1/4 pk gær

2 spsk rørsukker eller kokossukker

2 spsk naturli’s smørbar eller smagsneutral olie

3 dl plantemælk

1 dl kakao

2 dl rugmel

4-5 dl hvedemel (efter behov)

1 dl rosiner

lidt salt

Start med at lune plantemælken, opløs gæren, smørret og sukkeret heri. Bland det tørre i skålen og ælt, ælt, ælt godt igennem til dejen er smidig og slipper let. Tilføj evt mere mel.

Lad dejen stå lunt og tildækket i 1,5 time. Slå herefter dejen ned og lav herefter boller.

Bollerne skal hvile igen tildækket og i mellemtiden kan du tænde ovnen på 225 gr. alm ovn.

Når ovnen er varm bages bollerne i ca. 10-12min på midterste rille. (Bank i bunden: lyder bollen hul, er den færdig)

Spises evt med smørbar, frisk frugt, appelsinmarmelade eller præcis som de er.