Jeg dyrker: Mycelium fra bunden (Østershat)

 

Før vi går igang, så tjek lige denne flotte video ud, den har et fint budskab.

Mycelium er den vækst, der udgør den underjordiske del af svampen. En slags rodnet. For at dyrke sine egne svampe, er man nødt til at dyrke myceliumet, før at svampene senere kan “blomstre”. Det er skam muligt at købe sig til “færdiglavet” mycelium på substrat der bare skal overføres til det de skal vokse videre på (nyt substrat), men personligt synes jeg det virker unødvenligt med østerhatte, da de er nemme at dyrke fra svamp til mycelium. Der findes rigtig mange svampe du selv kan dyrke – både indenførs og udendørs. Der findes dog også rigtig mange sværhedsgrader. At dyrke svampe behøver heller ikke være en dyr omkostning – tværtimod kræver det ganske få og næsten gratis substanser, for de mest gængse svampearter. Alt efter hvilken svampeart du dyrker, vokser myceliumet på forskellige subtrater; det vil jeg ikke komme meget længere ind på men eksempelvis østershatte vokser på træede substrater, mens champignons der er lidt sværere at dyrke, vokser på jordholdige subtrater. Det vigtigste er at du sørger for et sterilt miljø, så du ikke giver svampemyceliumet unødig konkurrence af andre mikroskopiske svampevækster.


I mit projekt dyrker jeg østershatte på kaffegrums, som skulle være noget af det letteste overhovedet, hvis du vil dyrke svampe. Jeg har erfaret ved 2 forsøg nu, at grå østershatte er de letteste af dyrke, men de gule er lidt langsommere i optrækket. Men de kommer. Ved kaffebrygning bruges kun 1% af næringsindholdet i kaffen, så der er rigeligt med næring i kaffegrums for svampene, der spiser cellulose. Svampene kommer hverken til at indeholde koffein eller smage af kaffe.

Jeg er total nybegynder så mine erfaringer kunne meget vel ligne dine, hvis du selv vil give dig i kast med samme og ikke har nogen erfaring på området. Jeg har læst på diverse danske og engelske sider, set masser af youtubevideoer og læst artikler. Jeg har fået rigtig meget ud af at læse Diddes erfaringer på hendes blog Cand.Selv. (Link nederst). Hendes beskrivelse er meget ligetil og letforståelig, samt beskrivende. Min lette konklusion efter at have læst så mange forskellige tekster, er at folk dyrker svampe på så mange forskellige måder og der ikke er en korrekt måde at gøre det på, men flere.


STEP 1: At opdyrke mycelium fra bunden:

Mine svampe havde ikke meget svampemycelium (det hvide “hår” på fødderne), da jeg købte dem, fordi jeg simpelthen ikke kunne finde nogle med. Svampene var for friske og afskåret langt oppe ved selve svampehovedet. Jeg vil anbefale at købe svampe i løsvægt, da det kan være lettere at finde nogle gode svampe at dyrke mycelium ud fra. (Du skal i øvrigt bruge rigtig meget kaffegrums (et par liter kan gøre det) senere i projektet, så du kan ligeså godt begynde at samle det sammen nu. Du kan fryse den nylavede, afdryppede kaffegrums, så du har det til senere brug. Alternativt kan der bruges halm (ikke hø), nogle slags træspåner o.lign.)

 img_8696

Hvad?

Jeg købte nogle østershatte i supermarkedet; både gule og grå

Fryseposer eller anden steril beholder, hvori der kan laves luftgennemtrængning. (Hvis eksperimentet går galt undervejs er det surt at smide det hele ud, så overvej om du skal have flere små beholdere i stedet for en stor.)

Cirka 3-5 x så meget Kaffegrums som svampe, fra enten maskine eller stempelkande. Grumset skal være afdryppet (ikke tørt – ikke vådt) og ikke være varmt mere.

Kniv + Skærebræt

Det er godt at have en lille sprayflaske til vand – også senere i projektet.

Hvordan? 

1: Sørg for at alt er vasket og klargjort. Sterilt hvis det er muligt.

Gul østershat uden meget vækst

Gul østershat uden meget vækst

Grå østerhat med meget lidt hvidlig vækst

Grå østerhat med meget lidt hvidlig vækst

2: Start med at skære fødderne af svampene, der hvor du kan ane lidt hvide dun. Det kan være svært at se, hvis svampen er blevet tør. 2A: Du kan evt skylle den hurtigt, så den kan suge lidt væske.
2B: Når fødderne er skåret af, så skærer du dem nænsomt i endnu mindre stykker.

Enderne af svampefødderne, skåret ud i små stykker

Enderne af svampefødderne, skåret ud i små stykker

3: bland svampestykkerne kaffegrumset og fordel i det antal beholdere du vil have. (Som beskrevet ovenover, så husk at hvis de forkerte svampe (alt andet end hvid vækst) spottes i beholderen skal indholdet smides ud. Svampemyceliumet vokser langsomt, så det er en tabt kamp på forhånd. Og så er det sjovere med flere små beholdere, for succes.) 3A: Prik små nålehuller i posen, eller sæt låget løst på. Det er vigtigt der ikke sådan lige kan dale andre bakterier ned i beholderen.

img_8700

Første dag: ingen vækst

4: Placer dine beholdere et mørkt uforstyrret sted, i stuetemperatur, i omkring en måned. Mine ligger i et skab i spisestuen. Du vil allerede efter et par dage kunne ane lidt hvidlig vækst hvis der er gevinst. Så vidt som jeg har forstået, så kan de uønskede svampe ikke vokse uden sollys, så hvis du aner noget hvidt, er det højst sandsynligt mycelium. 4A: Sørg for at dine svampe ikke udtørrer, så er du nødt til at spraye lidt vand ved hullerne.

Anden dag: Der kan allerede anes en smule vækst i den grå østerhat. Den gule er der intet at se på.

Tredje dag: Der kan allerede anes en smule vækst i den grå østerhat. Den gule er der desværre intet at se på.

Femte dag: Myceliumet er vokset en hel del, på ganske kort tid. Forsiden ses her.

Femte dag: Myceliumet er vokset en hel del, på ganske kort tid. Forsiden ses her.

Femte dag: Myceliumet er vokset igennem på begge sider. Her ses bagsiden.

Femte dag: Myceliumet er vokset igennem på begge sider. Her ses bagsiden.

Femte dag: Der ses en lille smule vækst på den gule østerhat, det er dog uvist om det er god eller dårlig vækst, så jeg har valgt at flytte posen, fra den grå østerhat, så den ikke "smitter" i tilfælde af dårlig vækst. Krydser fingre.

Femte dag: Der ses en lille smule vækst på den gule østerhat, det er dog uvist om det er god eller dårlig vækst, så jeg har valgt at flytte posen, fra den grå østerhat, så den ikke “smitter” i tilfælde af dårlig vækst. Krydser fingre. – Det viste sig at være mycelium i vækst. Heldigt!

 

5: Når måneden er omme, eller hele beholderen er blevet hvid af mycelium, er det blevet tid til STEP 2; at overføre myceliumet til et nyt substrat. Det vil jeg skrive et nyt oplæg om, når jeg selv når dertil. I mellemtiden vil dette opslag blive opdateret løbende med processen er igang.

Note: Jeg har nu haft første forsøg og flyttet til en anden glasbeholder med løst eller intet låg, men med stof, som jeg har set i flere videoer, desværre bliver hele “massen” for våd og det ender med grøn vækst i begge beholdere, efter lidt tid.
Jeg har sidenhen prøvet igen med samme procedure og flyttet myceliumet over i glasbeholderen, med præcis samme udgang som i første forsøg, men kun med en tynd klud over, selvom jeg var meget opmærksom på at det ikke skulle blive for fugtigt. Uden held. 🙁 
Tredje gang er lykkens gang: Jeg vil forsøge mig igen, men denne gang tror jeg at jeg lader myceliummet blive i posen, for at vokse sig stor der, fordi det er lettere at lave lufthuller i bunden og sørge for lidt ventilation. 

Hvorfor?
Jamen hvorfor dyrke sine egne svampe? Det er et børnevenligt projekt, der ikke kun lærer voksne, men også om hvordan svampe, “mug” og andre små organismer nogle gange kan forvandles til noget spiseligt og tilmed lækkert. Ikke nok med at det kan laves næsten 100% gratis, på restaffald og de fleste svampeelskere ved at det kan være ret så dyrt at købe svampe i butikkerne, så er det også meget fascinerende at følge. Det er en lækker, sund spise og et lærerigt projekt i ét. Det kræver mest af alt tålmodighed.


Vil du vide mere?: 

Hvad er mycelium?

Diddes gode guide til opdyrket mycelium på pap.

Køb færdiglavet (grå) østerhat-mycelium (billigste pris)

Facebook:
Engelsk, stor facebook-gruppe for svampedyrkere

Dansk, lille facebook-gruppe for svampedyrkere