Urte-hårtonic // Hair Rinse

 

Ved at skylle håret efter med en hårtonic, kan du forbedre hårets struktur og/eller din hovedbund. Der er flere enkle ting i dét, ikke kun skønhedsmæssigt, men genbrug af gammelt te der alligevel ligger i skabet , mindre forbrug af syntetiske produkter og mere fokus på miljøet.

What’s not to like?

Om du har glemt din shampoo derhjemme eller overordnet har lyst til at ændre dine livsstilsvaner, så kan dette være svaret på et nemt og enkelt produkt til håret. Jeg har nogle meget enkle opskrifter på hårtonic, alt efter hvilken hårfarve eller -struktur du har. Du kan altid tilføje essentielle olier, vegetabilske olier eller urter, efter smag og behag.

Men kort: hvad er no poo?+

 Jeg har tidligere skrevet om alternativer til shampoo (rasul & sæbenødder). Jeg har selv skyllet efter med eddike efter ovenstående, men jeg syntes ikke det var noget jeg var særlig imponeret over. Dels fordi jeg syntes jeg kunne fornemme eddikke”duften”, selvom man ikke burde, og fordi det var for tungt for mig. Derfor har jeg været på udkig efter et alternativ til eddike.

At skylle efter med hårtonic kræver også tilvænning, men jeg synes det er lettere at vænne sig til, når det dufter godt og bevarer min hovedbund helt fin og ikke udtørret. Helt overordnet, så kræver det meget lang tids tilvænning hvis du går fra en syntetisk shampoo, til naturlige alternativer – eller ingen shampoo.

Dit hår vil højst sandsynligt producere en masse olie, som resultat af at shampoo plejer at trække en masse fedtstoffer ud og det har dit hår vænnet sig til.
At dit hår skal vænne sig til andet, betyder også at du skal vænne dig til en anden følelse; især følelsen af renhed. Vi forbinder ofte rent hår med parfume, glans og et hårstrå let som vinden.

En del af forklaringen er alle de kemikalier der er i produkterne vi bruger. Især sillikone lægger sig på hårstrået og evt også i hovedbunden, og det kræver tid at få væk igen.

 

Er no poo for dig?+

Der er mange delte meninger om hvordan dette fungerer, og mest af alt kan man jo antage at det er fordi vi er meget forskellige og det samme er vores hårstrukturer og hovedbunde.

Jeg vil anbefale at du altid starter ud med laveste dosis, hvis du eksempelvis bruger bagepulver eller eddike i håret. Det kan udtørre, eller i værste fald knække håret på sigt, hvis det er for krads til dig.

Hvis du som jeg, gerne vil skære ned på syntetiske hårprodukter, så er der rigeligt med muligheder. Du kan også bare skære ned på hårvaske og/eller bruge tonics eller olier som her.

 

Coolest part:

Du kan faktisk også bare bruge denne hårtonic, efter din almindelige shampoo- og balsamvask. 

Te-breve eller løs te.

Prøv eksempelvis:

Sort te: Styrker håret og formindsker spalter.

Kamillete: Godt for lyst hår eller solskadet hår. Tilføj evt lidt citron.

Grøn te: Godt for hovedbunden.

Brændenældete: Forebygger og behandler skæl i hovedbunden.

Morgenfruete: Skulle være godt for rødlige nuancer i håret.

Rosmarinte: Skulle være rigtig godt for hovedbund og stimulere håret til at gro.

 

Jeg har brugt grøn te med æblestykker, i fint brunt hår og resultatet var rigtig fint. Og en rigtig lækker duft, tilmed. Det er jeg normalt ikke vant til med “naturlige” plejemidler. 

Bryg en stærk te med 2 te-breve i 3-4 dl vand.

Lad trække og afkøle i mindst en time.

Bruges efter shampoo/balsam. Masser ind i hovedbunden og lad gerne sidde mindst en time hvis udskylles, ellers lad tørre i håret.

🙂