Gode gammeldags veganske æbleskiver

 

Jeg er lidt sådan én, “hvis ikke du er tilfreds, så må du jo gøre det selv”-typen.. Og efter at have prøvet adskillige ok-opskrifter der resulterede i nogle gange hule, eller dejede smagsløse æbleskiver, så lavede jeg min egen. Ja sgu! Jeg er til æbleskiver der er sprøde udenpå, der ikke kræver opfyldning under bagningen, der ikke er alt for søde, som er runde, som kan indeholde æbler og som har en snert af krydderi. Der er mange måder at lave æbleskiver på, og hvis du som jeg har søgt på gammeldags æbleskiver, er du måske også stødt på sætninger som at “rigtige” æbleskiver er bagt med piskede æggehvider og er stegt i kropsfedtet fra en gris. Ja, de er tilmed med æbler. Og svesker hvis du spørger en sønderjyde.

Men ak – er det originale altid det bedste? Næ du – bestemt ikke – hvis du spørger mig. Æblerne kan jeg sagtens gå med til, men resten? Nej tak.

Jeg giver dig her en opskrift på gode gammeldags æbleskiver, bagt med gær, uden svinedyre svedperler og andre dyresekreter. 🙂 Nej, disse er gennembagt med kærlighed og hvad er mere originalt end dét?


Dengang jeg var barn….

læs mere - tryk her

 …. Ja, der syntes jeg at æbleskiver var et hit, uanset hvornår på året det var. Man kunne altid spise æbleskiver og jeg giver stadig mit indre barn ret; hvem kan sige nej til smagfuldt sukkerbrød dyppet i endnu mere sukker og marmelade? Jeg var en lille sukkergris – og det er jeg sådan set stadig. 😉 Jeg husker stadig en sommer, hvor jeg bagte æbleskiver hver uge, sammen med min farmor som instruerende sidekick og hvordan hun lige lærte mig, hvordan man svinger strikkenålen, så skiverne får en fin form. Det var tider!

Jeg har gennem tiden læst en masse opskrifter rundt om på nettet, kigget ingredienslister på færdigkøb og har bagt et stort antal af denne slags kager, så jeg vil gerne give dig nogle råd med på vejen, hvis du ikke er så vant med et æbleskivejern eller hvordan dejen arter sig. At man tilmed bager æbleskiver udelukkende af plantebaserede ingredienser, kan også være en lidt skør proces, men det er bestemt muligt at få et godt resultat uden sammenkrøllede dejklumper som resultat. Især med æbler i midten. Åh ja… Åh nej.

Hvis man har in mente at jeg er en sukkergris, så spiser jeg også gerne hvilke som helst æbleskiver, uden at tøve.. Men jeg savnede faktisk de der idiotsikre slags, jeg er fint tilfreds med hver gang.


Gær eller natron?
Våd eller tør dej?
Med æble/sveske eller uden?
Krydrede, søde eller neutrale?
Glutenfri eller glutenhysteri?

 

20161210_094843 20161210_095204 20161210_130518 20161210_131216

Æbleskivejern.

ca. 24 stk.

10-12 gr gær (1/4 pakke)

4 dl hvedemel

4 dl plantemælk – neutral soja.

1/2 dl smeltet plantesmør – Jeg har brugt Naturli’ Smørbar eller Nutana.

1/2 dl rørsukker

1 spsk æblemost eller -mos

1 tsk kardemomme

1 tsk god vaniljesukker eller 1 stang vanilje

1 tsk salt

1/2 tsk natron

1/2 tsk bagepulver

Plantesmør til stegning.

Evt. et æble.

Evt. 1 tsk revet citronskal

Note: Brug sojamælk pga proteinindholdet, og sørg for syre i form af æblemost/citronsaft/(lidt) æbleeddike, da væskerne koagulerer ved proteinerne og syren. Hvis du prøver med anden plantemælk og det lykkes, så smid gerne en kommentar. 🙂 

Lun plantemælken og tilsæt gær. Tilsæt margarinen. Og æblemosten.

Bland først de tørre ingredienser for sig, og pisk så med de våde.  Pisk gerne masser af luft i dejen med el-pisker. Dejen skal være lidt til den tykke side.

Lad dejen hæve på køl et par timer eller et lunt sted mindst 1 time. Herefter vil den være hævet godt og have en ret klistret og luftig konsistens.

Når du skal bage, så starter du med at slå dejen ned igen og så sørg for en god klat plantesmør i hvert æbleskivehul på panden. Hver gang. Lad det bruse op og når det er faldet ned igen, så kan du fylde hullet med dej. Du vil opleve at dejen hæver op over hullerne, men det er okay. Så snart æbleskiven har dannet stegeskorpe og den stadig er flydende i midten, så vender du den rundt. Lad den derefter stege sig gylden. Og vend, så alle sider er gylde og ta’ så af. 🙂
Tilsæt mere fedtstof og fyld hullerne med dej igen. Når dejen er hævet op igen, så slå den ned og “sæt den på plads” i skålen 😉 (ellers risikerer du flade æbleskiver i jernet)
Tjek næste fane, for fif til bagningen. 

Æbleskiver med æble: Hvis du vil bage med æblestykker i æbleskiverne, så putter du et stykke 1x1cm æble ned i æbleskiven, så snart du har fyldt hullet med dej. Du skal presse den godt ned, så den bliver dækket af dej. Vend så snart æbleskiven har fået stegeskorpe. OBS: Æblerne danner damp og du kan derfor opleve at æbleskiven bliver lidt klæg i midten. Steg evt æblerne i lidt smør og kanel inden du putter dem i æbleskiverne.
  • Hav udstyret i orden: Brug et spidst redskab (Strikkenål, kniv) og noget til det vende rundt med (teske eller lign.)
  • Sørg for god temperatur. (Jeg bager til den varme side, på middelvarme.)
  • Hav tålmodighed.
  • Lav altid en tester:
  • Er dejen for klæg? Brug mere mel.
  • Er dejen for tør? Brug mere mælk.
  • Mangler der krydderier efter din smag?
  • Lad så vidt muligt dejen være i panden. Du skal ikke prikke mere i dejen end højst nødvendigt.
  • Din æbleskive må gerne være hamrende grim og have dej ud til alle sider; du kan sagtens vende det med ned, når du vender æbleskiven.
  • Hvis det kikser når du vender, kan du altid tilføje mere dej inden du vender æbleskiven igen.
  • Vend gerne ofte, så får skiverne en finere form.
  • Bag med rigeligt smør, da det har betydning for sprød kant.
  • Æbleskiven er færdigbagt når der ikke hænger dej på strikkepinden, eller når du kan høre den er “hul” indeni, hvis du banker let på den.
  • De kan sagtens fryses!