DIY: 3 nemme hjemmelavede deodoranter.

 

Man kan ikke undgå kemi i hverdagen, men man kan mindske den og på den måde mindske risikoen for gener ved dagligdagskosmetik. Det er en god vane at skifte mellem sine produkter, så huden ikke bare tilvænner sig produktet og det derfor bliver mindre effektivt. Eller i værste fald allergifremkaldende!

I de fleste deodoranter – især antiperspiranter – bruges der aluminium (aluminium chlorohydrate, aluminium chloride eller aluminium zirconium), som jeg stærkt vil fraråde, da det optages i kroppen. “Efter forbindelserne er blevet absorberet, kan aluminium molekyler være ioniseret, som derefter kan danne frie radikaler. Frie radikaler kan rejse gennem cellemembraner og negativt påvirke nyre, lever, hjerne, brusk og knoglemarv.” – Sakset herfra. Det betyder at du kan risikere skader på centralnervesystemet og øge chancen for brystkræft da det belaster lymferne i armhulerne.  Jeg vil ikke gå så meget mere i dybden med problemet af aluminium i kropspleje, men jeg vil anbefale man tager stilling til det. Især som ammende kvinde, optaget aluminium i armhulen og krydser hurtigt bane med brystkirtlerne.

img_78161: Denne deodorant er lavet af ammonium alun, hvilket ganske enkelt er mineralske salte. Det betyder at denne deodorant, i sin naturlige form, ikke optages gennem huden men lægger sig på huden, fordi molekylestørrelsen er anderledes end den aluminium som anvendes i deodoranter (der migrerer ind i huden!), den er allergivenlig, bakteriehæmmende og neutraliserer bakterier, og derfor også svedlugt. Hvis du virkelig vil tage dine forbehold med aluminium, så kan det være du skal springe videre til næste forslag. Min personlige vurdering er at denne type alun er et mildere og mere naturligt alternativ end de fleste deodoranter. 

Denne deodorant holder virkelig svedlugten væk – selv på en hårdtarbejdende voksen mand! Deodoranten kan desuden også bruges i sure sko. Og måske også sure mennesker. Worth a try!

Jeg har prøvet at bruge en købe Do2-stick og -spray sådan helt normalt, men jeg syntes at effekten var virkelig ringe. Ved at smadre krystallerne OG opløse dem, så får man en mere effektiv deodorant, som faktisk holder svedlugten væk! Hvis du som jeg har sådan en krystal liggende, som du har opgivet, kan du måske puste nyt liv i den sådan her. Og så er det praktisk at den kan være på spray og er nem at dosere.

Hvad?

Du kan enten vælge at bruge deodorantstick i sin form eller få en mere koncentreret og effektiv deodorant sådan her:

Da ammonium alun ikke er til at opstøve i sin reneste form, så købte jeg en Do2-krystal-stick.

Morter.

Lidt vand.

Kogeblus og lille gryde

Teske.

Lille 7-15ml sprayflaske.

Evt. Ekstra beholder eller pose.

img_7820

Hvordan?

1: Start med at smadre krystallen i morteren, indtil den er i passende små stykker. Cirka 3-5mm.

2: Fyld din sprayflaske med vand og hæld derefter ud i gryden for at afmåle mængden af vand.

3: Tilsæt 1-2tsk krystal. (3A: Resten af krystallerne kan du putte i en beholder.)

4: Lad krystallerne smelte i det kogte vand.

5: Fyld på sprayflasken, når det har nået en fingervarm temperatur.

Det var dét.

Du kan evt putte lidt ekstra krystaller i sprayflasken.


2: Endnu en rigtig nem deodorant er at blande en base af olie, blandet med natron. Natron fungerer sådan at det har en høj PH-værdi som ligger over vores huds naturlige PH-værdi på omkring 5.5, og netop derfor skal man heller ikke være for gavmild med koncentrationen af natron, da det i stedte kan virke irriterende på huden. 

Jeg har læst mange opskrifter hvori der bruges en blanding af 50/50 olie/natron, men jeg vil anbefale at starte i de små og evt tilføje mere natron, hvis det er nødvendigt, da natronen kan irritere huden – og det skal jo helst ikke ske. Ud over denne forvarsel, så er det en supernem og virkelig effektiv deodorant og det er den jeg selv bruger til hverdag.

Jeg blander en sheabutter med kokosolie, for lidt mere fylde og fasthed, og man kan også tilføje en æterisk olie, hvis man mangler lidt duft.

Hvad?

3 tsk olie (heraf evt. 1 tsk fed butter)

1 tsk natron

1 lille tæt beholder

(Hvis du ønsker tykkere konsistens så prøv at blande 1 tsk majsstivelse i blandingen)

Hvordan?

1: Varm olien op, til den er til at arbejde med. Med dette menes der at den er til at røre rundt med natron, så det kan fordeles jævnt. (Behøves ikke være flydende).

2: Bland med natron.

3: Opbevar i en beholder.


3: Den her sidste billige og nemme, hurtige og ikke mindst enkle deodorant, er sådan én man kan smøre under armen i mangel på bedre (personal preference). Jeg ved dog at der er flere der ofte bruger denne løsning til hverdag, men personligt hælder jeg mere til de 2 ovennævnte metoder. Denne enkle opskrift er dog genial, hvis du er på tur og nægter at købe en aluminiumsdeodorant til overpris, for at klare dig kort tid, uden sure armhuler. Det er ganske enkelt citron!

Citron fungerer ved at være naturligt bakteriehæmmende og kan på den måde reducere de dårlige, lugtende bakterier i armhulen.

Hvad?

1 Økologisk citron

Hvordan?

1: Skær citronen i skiver eller halve og smør under armhulen.

2: Opbevar på køl! 1 citron kan sagtens holde sig en uge.

(3: Av! Pas på nybarberede armhuler. 😉 )


Vil du vide mere?

DR har skrevet lidt om aluminium i kosmetik her, og haft fokus på det i en udsendelse.

Lang engelsk artikel her. Der beskriver sundhedsudfordringerne der er forbundet med aluminium.

Ellers kan google klare det meste og også søgninger på aluminium chlorohydrate, aluminium chloride eller aluminium zirconium. 🙂

HUSK: Sved er ikke en dårlig ting! Det er en naturlig måde at komme af med affaldsstoffer. Hvis du vil reducere “din lugt”, kan du evt se på hvad du spiser, ryger eller drikker og gennem bedre vaner, komme til at lugte bedre.