Genbrug, låneri og gammelt guld.

 

(Billeder på vej)

Om man kan kalde det en DIY, er måske så meget sagt, men det handler i hvert fald om at gennemgå gemmerne, både hos dig selv, dine nærmeste og i dit nærmeste. Det kan godt være at du ikke er så heldig som mig, at finde en gammel 60’er Verner Panton lampe hos din veninde, men der er helt sikkert noget, der kan forskønne dit hjem, dit klædeskab, eller måske endda dine nærmeste, fra dine gemmer. 

One man’s trash another man’s treasure.

Det er ingen hemmelighed at jeg elsker at finde dimser, genbrugsguld eller ting i naturen der kan – med få ting – bringe nyt liv i hjemmet eller gemmes for minder. Jeg samler vist på sten.. Ja, du hørte rigtigt! Det der med de sten er egentlig fordi jeg synes det er en nem måde, at bevare minder på. Jeg skriver en dato på med en sort tus og så kan jeg nemt huske tilbage på netop dén dag.


Hvad:

Det handler ikke om at tage ALT du ka bruge, som du kan li eller som du tænker har værdi. Det handler om at finde genstande du lige står og mangler. Hvis du kommer til at tage for mange ting, så aflever dem tilbage eller prøv at give dem videre, hvis folk ikke vil have dem tilbage. Rod skaber hurtigt kaos og det er vi heller ikke interesserede i. Ofte bliver vi for ivrige og ambitiøse når vi får lukket op for skjulte skatte.

Hvordan:

Hvis du har svært ved at visionere genstande i dit hjem, eller har svært ved at vide om det er noget du reelt har brug for, så kan du starte med at skrive en liste over ting du mangler, godt kunne tænke dig, eller ting der kunne klare at blive udskiftet for bedre løsninger. Det kan være så svært at tænke klart og objetivt, når du eksempelvis står i et lager, eller på et loft med flotte ting og sager, er alle har potentiale. But DON’T.. Tag kun det nødvendige. Tag kun den lampe, de kasser, eller det bord du lige står og mangler.

Et andet tip er ikke at kaste dig over for store projekter, der liiiige skal males, saves til, ombetrækkes o.lign. Det ender ofte i store hovedpiner, i en travl hverdag. Tag kun det du kan overskue af projekter. Spørg gerne dig selv: “Får du det gjort?! – ÆRLIGT?”.

Hvornår:

Der findes byttemarkeder mange steder i landet, hvor du kan bytte dig til en masse fine ting. Konceptet er meget enkelt; du tager det med du selv kan undvære og tager det du kan bruge. Fint byttemarkeder på facebook.
Loppemarkeder findes i stor stil, på næsten ethvert gadehjørne, eller garage. Tjek evt i den lokale avis.

Genbrugsbutikker er næsten at finde i enhver by. Især i de små byer rundt om i landet. De små byer har den fordel, at de oftest er billigere end de genbrugsbutikker inde midt i byen. De har ofte guld i gemmerne, det handler bare om at holde øjnene åbne og gå på jagt. Personligt går jeg altid efter hjemmestrik til vores søn; det er ikke til at betale i en Københavnsk genbrug men på vestsjælland, får man det næsten kastet i nakken. Hurra for det!

Venner og familie kan også have en del i gemmerne, som de mener er for godt til at smide ud men aldrig får solgt. Oftest er det sådan at ens nære relationer, gerne giver eller låner én ting, da de så ved at det bliver påskønnet, brugt og plejet. Du føler måske det er lidt grænseoverskridende at spørge dine nærmeste om du ikke lige skal låne den der røde stol på loftet med hjem? Men tænk engang at det værste du kan få er et nej. Du kan evt tilbyde en byttehandel eller lign., og det er de fleste ofte interesseret i. Du skal bare sælge den godt nok.

Sidst men ikke mindst, så findes der storskrald. Storskrald er mere et storbys fænomen, men på landet kan man i stedet lige lure på den lokale genbrugsstation (og en sjælden gang få lov at tage fra containerne, hvis ikke de har en “butik”), eller i naboens trailer, hvis de har gang i forårsoprydningen. Det er oftest her man finder de store tunge møbler. Min erfaring er, at hvis du har set dig lun på noget gratis guld til storskrald, så handler det om at være meget hurtig. Med det konstante flow af mennesker, så er der også andre på jagt efter fine ting.

Hov. Men hvad med dig selv?
Ja, hvornår har du egentlig tjekket kælderrummet og de gamle flyttekasser? Ofte så gemmer vi gode ting, vi mener at få brug for senere, men glemmer dem. Det kunne godt være du lige skulle lure hvad der ligger i dit loftrum eller gemt hjemme hos dine forældre. Ofte gemmer der sig noget, der godt kan tåle dagens lys igen.

“Hvorfor”:

er vist det vigtigste spørgsmål i dette indlæg. Vi lever i et samfund der lider stor last af vores eget, vores kæledyrs, vores instutitioners og sådan set hele kulturen, der er blevet et forbrugssamfund. Det er blevet lettere og billigere at smide ting ud end at reparere det gamle og det er en kæmpe skam! Ikke nok med den del der hedder kvalitet går tabt, og erstattet af kvantitet, så er det også uhyggeligt hvad det har af betydning for vores miljø. Hvis vi vil skabe en bedre fremtid for de næste generationer så skal vi også leve bedre, og det gør vi bl.a. ved at genbruge og ikke forbruge. Denne engelske korte artikel, kommer godt ind på emnet.


Vi skal i bund og grund, bare lade være med at skyde os selv i foden, for et forbrugs-quick fix.